Robert & Catherine live in a lovely end-terrace house – late Victorian / early Edwardian, with main rooms having high ceilings. The house also has a pleasant rear garden, often used by the family. However, a stumbling block to this was that it also had a double garage between the garden and the house, and a tiny, freezing, daylight-starved kitchen with little-used utility spaces between the garage and the more pleasant parts of the house.

What was needed was to replace the garage with a new space between the garden and the house, opening out the kitchen into new living space and bringing light indoors. This was tricky though; sunlight through most of the day came at an oblique angle, meaning the most straightforward approach (a new living space opening off the kitchen with a lean-to roof roughly replicating what had been above the garage) didn’t bring in as much light as was wanted.

So – using 3D CAD software and visualisation app Artlantis – options were explored. What emerged was a complex butterfly roof – slashed at an angle – to put roof glazing where it would catch sunshine and brighten the new space and newly-opened-out kitchen.

The project is currently on site with Vine House Construction and nearing completion, so no completed images to date, but here’s a photomontage for now…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *